Hoe hang je een RVS wandplank op en waar kan je hem voor gebruiken?  

Als je jouw professionele keuken gaat inrichten, of jouw hobbykeuken gaat upgraden naar een professioneler level dan is een RVS wandplank de perfecte stap. Het voordeel van RVS is namelijk dat het makkelijk schoon te maken is, bestand tegen zuren en het niet gemakkelijk te beschadigen is. Daarnaast heeft RVS geen invloed op de geur en smaak van een product. Er zitten dus meerdere voordelen aan het gebruik van een wandplank van RVS. Maar hoe hang je zo’n wandplank op en waar kun je hem voor gebruiken? 

Hoe hang je een RVS wandplank professioneel op? 

Als je je keuken gaat upgraden naar een professioneel level dan moet je hem ook professioneel ophangen. De beste manier om een RVS wandplank op te hangen is met een L-profiel. Je kunt het L-profiel aan de muur vastschroeven door middel van de voorgeboorde gaten te gebruiken en bovenop het profiel de wandplank te monteren met kit. 

Een andere methode, die net zo werkt, is via een montagestrip en een console voor de wandplank. Hierdoor plaats je eerst de strip op de muur door middel van hem vast te schroeven, daarop monteer je de console en tot slot kun je de RVS wandplank erop vast monteren. Het voordeel van een strip is dat je meerdere wandplanken op kan hangen op dezelfde manier en er één geheel wordt gecreëerd. 

Hoe gebruik je de wandplank van RVS op een goede manier?
Je zou zeggen dat je een wandplank van RVS niet op een verkeerde manier kan gebruiken, maar helaas kan dat toch. Een van de grootste fouten die wordt gemaakt is de montage in combinatie met de belasting die je erop zet. 

Je kunt bij een wandplank van zo’n 100 centimeter en een lichte belading volstaan met 2 profielen of consoles, maar als je er zwaardere spullen op wil zetten zoals een stapel borden of zware apparaten, dan moet je er rekening mee houden dat je 3 profielen of consoles gebruikt. Voor wandplanken van 200 centimeter moet je zelfs over stappen naar 4 profielen of consoles om te zorgen dat hij voldoende draagkracht heeft. Vergeet niet na te denken over de dikte van de RVS wandplank, want hoe dikker de plank hoe meer hij kan dragen en hoe dunner hoe minder belasting hij kan hebben. 

De breedte is ook nog van belang bij je RVS wandplank. Want ook hier is van belang wat voor profielen of consoles je gebruikt, wat voor belasting je erop zet en de dikte van het materiaal. Als je meerdere planken boven elkaar plaatst, hou er dan rekening mee dat bijvoorbeeld de onderste plank 10 centimeter langer is of kan zijn en de planken erboven 10 centimeter korter. Zo creëer je eenvoudig meer ruimte zonder dat je er direct last van hebt. Wandplanken met een diepte van 30 tot 40 centimeter zijn ook op grotere hoogtes het beste te bereiken, terwijl de onderste plank zelfs 50 centimeter kan zijn zonder dat je er nadelen van ondervindt.