Waarom een gordijn verduisterend kopen?

Gordijnen heb je in verschillende maten, kleuren en van verschillende stoffen terwijl je ook nog keuze hebt uit verschillende soorten. Daaronder een gordijn verduisterend waarmee je het goed donker kunt maken wanneer de zon volop schijnt. Met deze exemplaren heb je geen last meer van lichtinval en kun je ongestoord tv kijken, werken achter een PC of laptop of volop genieten van je privacy. In onze blog vertellen we meer over deze soort en waar je op moet letten als je ze wilt kopen. 

Gordijn verduisterend in verschillende gradaties

In het segment gordijn verduisterend heb je weer verschillende soorten. Of liever gezegd verschillende gradaties. Hoe goed een gordijn licht tegenhoudt wordt aangegeven met percentages. En logischerwijs werken deze gordijnen het beste als het percentage richting de 100% gaat. Een groot nadeel van deze gordijnen is dat ze het ook echt donker maken en dat kan een beklemmend gevoel opleveren. Zeker op de momenten dat je wel even behoefte hebt aan wat natuurlijk licht. Daarom is het bijvoorbeeld slim om verduisterende gordijnen te combineren met een vitrage of inbetweens.

Gordijn verduisterend van verschillende materialen

Het is een misvatting dat een gordijn verduisterend van alleen een dikke en donkere stof kan worden gemaakt, want dat is niet zo. Deze type gordijnen zijn evenals traditionele gordijnen in verschillende kleuren verkrijgbaar en ze worden ook van uiteenlopende stoffen gemaakt. Het is wel waar dat de stof van deze gordijnen in de regel iets dikker is. Ze moeten immers het licht kunnen tegenhouden als dat nodig is. Evenals bij het uitzoeken van andere gordijnen is het belangrijk dat je de kleur en het materiaal afstemt op je persoonlijke smaak en je interieur. 

Uiteenlopende kleuren verkrijgbaar

Verduisteringsgordijnen zijn net zo als traditionele gordijnen in verschillende kleuren verkrijgbaar. Van neutrale kleuren tot aan felle kleuren. Zelfs zachte kleuren behoren tot het palet. De keuze die je maakt is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en jouw inrichting. Het is dus een misvatting dat een gordijn verduisterend altijd donker zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor mooie zandkleurige gordijnen die ook het licht prima kunnen tegenhouden. 

Gordijn verduisterend ophangen, waarop letten?

Een goede gordijnrails uitzoeken is een uitdaging en zeker wanneer je een gordijn verduisterend wilt ophangen of laat ophangen. Deze gordijnen zijn in de regel iets zwaarder en hebben dus een goed en stevig ophangsysteem nodig. Gelukkig is de keuze reuze en kun je verschillende soorten rails of gordijnroedes kopen. Zelfs systemen die elektrisch zijn behoren tot de opties. Als je twijfelt of je wel de juiste keuze maakt, kun je altijd advies inwinnen bij een specialist. Hij kan alle voor- en nadelen van de systemen met je bespreken. 

Mag je gordijn verduisterend wel wassen?

Er bestaat een grote misvatting over het gordijn verduisterend, want veel mensen denken dat je deze gordijnen niet mag wassen. Vanwege een speciale coating die de werking van verduisteringsgordijnen garandeert. Maar dit is pure fictie. Evenals traditionele gordijnen mag je deze exemplaren gewoon wassen. Mits je wel de instructies op het label volgt. Maar dat is bij normale gordijnen niet anders.