Hoe weet je welke vorm van geheugenverlies je hebt

Er zijn 3 vormen van gehoorverlies. In dit stuk leest u meer over geheugenverlies, en wat u kunt doen bij elke vorm. Voor direct hulp bij gehoorverlies, zie hier.

Perceptief gehoorverlies: de meest voorkomende vorm

Er zijn 3 soorten gehoorverlies: perceptief gehoorverlies, conductief gehoorverlies en gemengd gehoorverlies. In deze alinea wordt verder uitgeweid over perceptief gehoorverlies, de meest voorkomende variant van de vervelende kwaal. Bij perceptief gehoorverlies hebben de kleine haartjes in het binnenoor of de gehoorzenuw schade opgelopen. Die haartjes zorgen ervoor dat het geluid dat uw oren binnenkomt wordt doorgezet naar uw hersenen. Deze vorm van gehoorverlies heeft over het algemeen 2 oorzaken: ouderdom of blootgesteld zijn aan te harde geluiden, voor te lange periodes. Soms kunnen medicijnen een invloed hebben op het gehoor, en ook erfelijkheid speelt een rol.

Perceptief gehoorverlies tijdig herkennen

Perceptief gehoorverlies is te herkennen aan een aantal symptomen, die volgen in deze alinea. Ten eerste: het volgen van gesprekken in groepen, met name met achtergrondgeluid. Denk bijvoorbeeld aan een café of andere drukke situatie, wordt moeilijker. Ook telefoongesprekken gaan moeizamer dan vroeger. Het lijkt wel alsof mensen heel onduidelijk spreken, of zelfs mompelen. Hoge tonen worden moeilijk hoorbaar. Daarom worden op veel plekken waar overlast van jongeren die rondhangen mosquito-zoemers opgehangen. De hoge tonen worden alleen door jonge mensen gehoord, die daardoor uit de buurt blijven. De oudere bewoners van de plek hebben daar geen last van.

Hoe zit het met conductief gehoorverlies?

Een andere vorm van gehoorverlies is conductief gehoorverlies. Dat is een vorm van gehoorverlies die voorkomt in het buiten- of middenoor. Het lukt niet meer om de geluidsgolven op de juiste manier over te brengen naar het binnenoor, waar de golven op hun beurt weer naar de hersenen worden gestuurd. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar meestal is een verstopping de oorzaak. Oorsmeer is een veelvoorkomende oorzaak, maar infecties en een gescheurd trommelvlies (pas op met wattenstaafjes inbrengen!) kunnen ook oorzaken zijn. Voor direct hulp klik hier. Er bestaat ook een versie van gehoorverlies waarbij er een combinatie van beide vormen optreden. Dat noemen we gemengd gehoorverlies.

Conductief gehoorverlies herkent u zo

Conductief gehoorverlies is anders dan perceptief gehoorverlies. U herkent het dan ook aan andere symptomen. Ten eerste kunt u merken dat geluiden ver weg lijken, alsof u oordopjes in heeft. Ook kan er pijn in of druk op het oor voorkomen, waarbij ook vocht kan ontstaan. Ten slotte merkt u het aan een vol gevoel in uw hoor.